Πως Αναπληρώνουμε Την Πρωτεΐνη Στη Νηστεία;
Διανύουμε τη Σαρακοστή, μια περίοδος νηστείας,βασισμένη κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια αλλά και θαλασσινά. Κατά τη περίοδο αυτή οι περισσότεροι από εσάς αλλάζετε σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές σας συνήθειες. Αποφεύγετε τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και στη θέση τους η διατροφή σας αποτελείται από όσπρια, φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, αμυλούχα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά) και λαδερά φαγητά. Η μη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών και των παραγωγών τους μειώνει την δυνατότητα του οργανισμού να λάβει την απαραίτητη γι΄ αυτόν πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο.
Γιατί είναι σημαντική η πρωτείνη για τον οργανισμό μας;
Η πρωτείνη βοηθάει τον οργανισμό μας να δημιουργήσει νέους ιστούς και να αποκαταστήσει φθορές των ήδη υπαρχόντων ιστών.
Πόση πρωτεΐνη πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά;
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, για έναν ενήλικα, είναι 0,8-1 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό όμως μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το άτομο στο οποίο αναφερόμαστε π.χ όταν αναφερόμαστε σε μια εγγυμονούσα ή κατά τη περίοδο του θηλασμού κ.λ.π.
Με ποιές τροφές μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζωική πρωτείνη;
Τα καλαμαράκια, το χταπόδι, οι γαρίδες και τα υπόλοιπα θαλασσινά παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον υπάρχουν και ορισμένες φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, όσπρια, σόγια, κινόα, ρύζι, καλαμπόκι, σουσάμι και ο χαλβάς.
Καλές νηστίσιμες πηγές ασβεστίου
Τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το γάλα σόγιας,τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μαύρο ψωμί, τα φασόλια και το σπανάκι.
Καλές νηστίσιμες πηγές σιδήρου
Φακές, φασόλια μαυρομάτικα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, τα θαλασσινά, τα κρεμμύδια, το μαρούλι και η σόγια.
Tip: O σίδηρος παρουσία βιταμίνης C απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό καλύτερα.
Διατροφικές Συμβουλές για τη περίοδο της νηστείας. Συνδιάστε:
• Τα όσπρια, τις φακές ή τα ρεβίθια με το ρύζι ή το ψωμί ολικής άλεσης.
• Το καλαμπόκι με το σιτάρι και τα φασόλια.
• Τον αρακά ή τα φασόλια με ολικής άλεσης ψωμί.
• Το ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι ή ταχινόπιτα.
• Το ταχίνι με σαλάτες ή σάλτσες ή όσπρια.
• Τα λαχανικά με όσπρια.
Αρκετοί από εσάς νηστεύετε για την επίτευξη απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Ωστόσο, παρά την αποχή σας από την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και λαδιού δεν καταφέρνετε να χάσετε βάρος. Μάλιστα οι περισσότεροι από σας έχετε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται, τις περισσότερες φορές, σε αυξημένη κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας π.χ ψωμί, ξηροί καρποί κ.λ.π. Γι’αυτό προσοχή στις μερίδες σας!
Fitsteps Tips
Όταν η νηστεία γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή μας. Για μικρό χρονικό διάστημα, με σωστό συνδιασμό τροφών, κατά τη διάρκεια της νηστείας, πετυχαίνετε την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, ασβεστίου και σιδήρου, καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού σας.
Πηγή: LifeMade.gr
Fitsteps.gr – Αθλητικό Blog με θέματα γυμναστικής, διατροφής, υγείας και ευεξίας.