Όπως γνωρίζουμε τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι βασική ομάδα στη διατροφική πυραμίδα μας. Οι γιατροί και οι διαιτολόγοι συστήνουν τα ψάρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στη διατροφή μας. Η πρωτεΐνη τους είναι υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσια σε βιταμίνη D, ψευδάργυρο, σελήνιο και σίδηρο. Ιδιαιτέρως τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια στα “καλά λιπαρά” τα λεγόμενα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 βοηθούν στη καλή λειτουργία της καρδιάς, συμβάλλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, στη ρύθμιση καρδιακών αριθμιών, μειώνουν τη δημιουργία θρομβώσεων, συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, μειώνουν την φλεγμονή στην περιοχή της άρθρωσης οπότε επωφελούνται άτομα με οστεοαρθρίτιδα και τέλος δρούν ενάντια στην ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου όπως τον καρκίνο του προστάτη και του λεπτού εντέρου.
Παρακάτω θα δείτε ένα πίνακα με τα ψάρια και τα θαλασσινά που περιέχουν περισσότερα ω3:
ΨΆΡΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΙΝΆ | Ω-3 ΓΡΑΜΜΆΡΙΑ/100 ΓΡΑΜΜΆΡΙΑ | |||||
Σαρδέλα | 1,41 | |||||
Καπόνι | 1,35 | |||||
Κολιός-Σκουμπρί | 1,34 | |||||
Σολομός (φρέσκος) | 1,03 | |||||
Μελανούρι | 0,96 | |||||
Γόπα | 0,86 | |||||
Γαλέος | 0,84 | |||||
Γαύρος | 0,8 | |||||
Ξιφίας | 0,75 | |||||
Πέστροφα | 0,73 | |||||
Γοβιός | 0,68 | |||||
Μαρίδα-Αθερίνα | 0,61 | |||||
Λαβράκι | 0,59 | |||||
Καλαμάρι | 0,48 | |||||
Τσιπούρα-Σπάρος-Σαργός | 0,48 | |||||
Σολομός Καπνιστός | 0,45 | |||||
Κέφαλος | 0,32 | |||||
Καβούρι | 0,32 | |||||
Σαφρίδι | 0,26 | |||||
Παλαμίδα | 0,26 | |||||
Ροφός | 0,25 | |||||
Γλώσσα | 0,25 | |||||
Τόνος(κονσέρβας) | 0,24 | |||||
Γαρίδα | 0,24 | |||||
Λυθρίνι | 0,22 | |||||
Βακαλάος φρέσκος | 0,18 | |||||
Σάλπα | 0,17 | |||||
Χταπόδι | 0,16 | |||||
Καραβίδα | 0,14 | |||||
Χέλι | 0,12 | |||||
Αστακός | 0,11 | |||||
Μύδια | 0,11 | |||||
Τόνος | 0,1 |
Fitsteps Tips
Ποια ψάρια να μην προτιμούμε?
Στα μεγάλα ψάρια συσσωρεύονται κάποιες ρυπογόνες ουσίες και υδράργυρος το οποίο είναι ένα υγρό μέταλλο δηλητήριο για τον άνθρωπο και δυστυχώς αναιρούν τα οφέλη των Ω3 λιπαρών οξέων των ψαριών. Γι’αυτό αποφύγετε τον καρχαρία, τον ξιφία, τον σολομό και προτιμήστε την ταπεινή σαρδελίτσα! Επίσης, αν τα ψάρια είναι τηγανιτά όχι μόνο δεν κάνουν καλό στην υγεία αλλά μας βλάπτουν!
Fitsteps.gr – Αθλητικό Blog με θέματα γυμναστικής, διατροφής, υγείας και ευεξίας