ΥΛΙΙΚΆ
- 400 γρ. τσιπούρα καθαρισμένη
- 200 γρ. διάφορα τρυφερά πράσινα σαλατικά (σαλάτα, μαρούλι, ραντίτσιο, σπανάκι, βαλεριάνα, λόλα κ.λ.)
- 2 πορτοκάλια
- 1 ροζ γκρέιπφρουτ
- 1 λάιμ
- 30 γρ. αμύγδαλα ελαφρά καβουρδισμένα,
- χοντροσπασμένα 50 ml ε.π. ελαιόλαδο (ιδανικά, ένα καλό αγουρέλαιο)
- 2 κ.σ. φουντουκέλαιο (προαιρετικά)
- 1/4 κ.γ. πιπέρι εσπελέτ (διαφορετικά, καγιέν)
- ανθός αλατιού,
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε τα ψάρια και βγάζουμε τα φιλέτα τους (υπάρχουν και έτοιμα φιλέτα ή μπορεί να μας τα φιλετάρει ο ψαράς). Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε στενές διαγώνιες λωρίδες. Στύβουμε το ένα πορτοκάλι και κρατάμε το χυμό του. Καθαρίζουμε βαθειά τα υπόλοιπα φρούτα (δηλαδή αφαιρούμε και το λευκό μέρος της φλούδας, φτάνοντας στη σάρκα) και κατόπιν χωρίζουμε τα φετάκια επάνω από μιά σαλατιέρα, μαζεύοντας όλους τους χυμούς που θα πέσουν. Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τα κομμάτια του ψαριού να ροδίσουν 1′ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με το πιπέρι εσπελέτ ή το καγιέν. Περνάμε το χυμό του πορτοκαλιού και τους χυμούς που άφησαν τα φρούτα από σουρωτήρι και τους βράζουμε γιά 1′. Μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το φουντουκέλαιο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε το μείγμα καλά. Σε μεγάλη σαλατιέρα ή τέσσερα ξεχωριστά βαθΙά πιάτα βάζουμε τα σαλατικά, χοντροκομμένα με το χέρι και τα ραντίζουμε με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά, να αρτυθούν όλα τα φύλλα. Προσθέτουμε τα φετάκια των φρούτων ανακατεμένα, τις λωρίδες του ψαριού (αν χρειαστεί το ζεσταίνουμε λίγο) και σκορπάμε επάνω τα αμύγδαλα. Ρίχνουμε την τελευταία στιγμή ελάχιστο ανθό αλατιού.
Fitsteps Tips
Υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3
Η τσιπούρα ιχθυοκαλλιέργειας αναγνωρίστηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA, ΕΕ 1924/2006) ως πλούσιες πηγές Ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Η κατανάλωσή τους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς, της φυσιολογικής πίεσης του αίματος και των φυσιολογικών επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Πηγή |
Είδος ψαριού |
Ενέργεια (Kcal) |
Πρωτεΐνη (γρ) |
Λίπος (γρ) |
Ω3 (γρ) |
Grigorakis | Τσιπούρα ιχθυοκαλλιέργειας |
130,7 |
20,4 |
5,3 |
1,42 |
Grigorakis | Τσιπούρα ελεύθερης αλιείας |
97,6 |
20,2 |
1,8 |
0,34 |
Fitsteps.gr – Αθλητικό Blog με θέματα γυμναστικής, διατροφής, υγείας και ευεξίας