ΥΛΙΚΆ
- 250 γρ. κουσκούς
- 1/2 κιλό γαρίδες αποφλοιωμένες
- 1 1/2 κιλό οστρακοειδή (μύδια, χτένια κ.α)
- 1/2 κιλό καλαμαράκια σε ροδέλες
- 2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζ. τσαγιού πουρέ τομάτας
- κόκκους κόκκινου πιπεριού
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε το κουσκούς ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία του. Καθαρίζετε τα όστρακα και τα αχνίζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με το 1 φλιτζάνι από το κρασί και τους κόκκους μαύρου πιπεριού. Πετάτε όσα από τα όστρακα δεν άνοιξαν και τα υπόλοιπα τα βγάζετε σε σουρωτήρι Χωρίζετε την ψίχα από το κέλυφος και κρατάτε μόνο την ψίχα τους. Σουρώνετε τον ζωμό τους περνώντας από λεπτό τουλπάνι. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο στη κατσαρόλα και μαραίνετε ελάχιστα το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σκόρδο και ρίχνετε το υπόλοιπο κρασί. Περιμένετε 2-3 λεπτά και προσθέτετε τη τομάτα, το ζωμό και το αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε τη σάλτα για 10-15 λεπτά. Προσθέτετε τα καλαμαράκια και τις γαρίδες. Τα σιγοβράζουμε όλα μαζί για 10 λεπτά περίπου. Τέλος, ρίχνετε την ψίχα των οστράκων και σιγοβράζετε για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα τους. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε το κουσκούς σε πιατέλα ή ατομικά πιάτα και από πάνω ρίχνετε τα θαλασσινά με τη σάλτσα τους. Εάν θέλετε, πασπαλίζετε με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Fitsteps Tips
Το κουσκούς είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό που συναντάται σε πολλές χώρες, αλλά κυρίως στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, όπου είναι το βασικό πιάτο στο παραδοσιακό οικογενειακό γεύμα της Παρασκευής. Το κουσκούς είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο (στην παραδοσιακή του παρασκευή). Στην συνέχεια κοσκινίζεται και φυλάσσεται.
Το κουσκούς σε διάφορες περιοχές:
- Στην Θράκη το κουσκούς ή κουσκούσι είναι ζυμαρικό σε μικρές στρογγυλές μπαλίτσες που βράζονται
- Στο Ανατολικό Αιγαίο το κουσκούς είναι το γνωστό πλιγούρι
- Στην Τουρκία το κουσκούς ονομάζεται κεσκέσι
- Το Ισραηλινό κουσκούς είναι ζυμαρικό στρογγυλό σαν μικρό μαργαριτάρι
- Στην Τυνησία το κουσκούς αποτελεί το εθνικό τους φαγητό και συναντάται με μαγειρεμένα ψάρια
- Στο Μαρόκο και την Αλγερία, κανέλα και διάφορα άλλα μπαχαρικά καρυκεύουν το κουσκούς
- Στην Ιταλία το κουσκούς χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε πολλά φαγητά
Ποσότητα ανά100 g
|
Θερμίδες (kcal) 112 |
Λιπίδιο 0,2 g | |
Χοληστερόλη 0 mg | |
Νάτριο 5 mg | |
Κάλιο 58 mg | |
Υδατάνθρακες 23 g | |
Φυτικές ίνες 1,4 g | |
Ζάχαρη 0,1 g | |
Πρωτεΐνη 3,8 g |
Βιταμίνη A | 0 IU | Βιταμίνη C | 0 mg |
Ασβέστιο | 8 mg | Σίδηρος | 0,4 mg |
Βιταμίνη D | 0 IU | Βιταμίνη B6 | 0,1 mg |
Βιταμίνη B12 | 0 µg | Μαγνήσιο | 8 mg |
Fitsteps.gr – Αθλητικό Blog με θέματα γυμναστικής, διατροφής, υγείας και ευεξίας.