Το παραδοσιακό πιάτο των εθνικών εορτών, ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά, θα φέρει άρωμα… σκόρδου και ψαριού στην αυριανή ημέρα. Κι όσο κι αν αυτό δεν ακούγεται πολύ δελεαστικό από άποψη… οσμής, σε γεύση και οφέλη είναι ό,τι πρέπει.
Κάθε 25η Μαρτίου στρώνουμε το τραπέζι με πρωταγωνιστές τον μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά και είναι ίσως η μοναδική ημέρα που τρώμε σκόρδο… ανενόχλητοι, αφού το πιθανότερο είναι να έχουν φάει και όλοι γύρω μας κι έτσι να μην γίνεται τελικά αντιληπτή από κανέναν ή έντονη μυρωδιά του.
Τι οφέλη, όμως, μας επιφυλάσσει το παραδοσιακό αυτό πιάτο και με πόσες θερμίδες θα μας «φορτώσει»;
- Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι πλούσιο σε Τρυπτοφάνη, σελήνιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, κάλιο, και ωμέγα λιπαρά οξέα.
1 μέτριο φιλέτο ωμό (περίπου 116γρ) μας δίνει:
95 θερμίδες
21γρ πρωτεΐνης
0γρ Υδατάνθρακες
1γρ λιπαρά
Όπως επίσης βιταμίνη Α, C, ασβέστιο και σίδηρο.
Όταν τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο επειδή απορροφά λάδι, προσδίδει πολύ περισσότερες θερμίδες και το κουρκούτι στο οποίο συνήθως τον βουτάμε ανεβάζει την πρόσληψη των υδατανθράκων ανα μερίδα.
1 κομμάτι μπακαλιάρος τηγανιτός προσδίδει περίπου 400 θερμίδες.
- Η σκορδαλιά φτιάχνεται είτε με πατάτα, είτε με ψωμί, ενώ κάποιοι την προτιμούν και με καρύδια, τα οποία λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 και πρωτεΐνη, της χαρίζουν μια πιο υγιεινή χροιά. Είτε λόγω της πατάτας, είτε λόγω του καρυδιού, είτε λόγω του ψωμιού, η σκορδαλιά περιέχει φυτικές ίνες που μας χορταίνουν πιο εύκολα και πιο πολύ, ενώ αν την προτιμάτε με τον παραδοσιακό τρόπο, με πατάτα, θα ωφεληθείτε με βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.Τα υλικά, όμως, που γεμίζουν τη σκορδαλιά με οφέλη είναι το σκόρδο και το ελαιόλαδο, τα οποία δρουν προς όφελος της καρδιάς, το καθένα με το δικό του τρόπο: το σκόρδο, από τη μία, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ το ελαιόλαδο από την άλλη, με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βελτιώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης και μειώνει ελαφρώς την ολική.
Οι θερμίδες της διαφέρουν, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής της, τη χρήση ψωμιού ή πατάτας, την ποσότητα ελαιολάδου που χρησιμοποιείται κ.λπ. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι θερμίδες φτάνουν περίπου τις 95-100 σε 1 κουταλιά της σούπας και η παραλλαγή με τη χρήση των καρυδιών φαίνεται πως είναι μεν η πιο υγιεινή, αλλά ταυτόχρονα και η πιο θερμιδογόνος, λόγω των λιπαρών των καρυδιών.
Fitsteps Tips
Αν λοιπόν αποφασίσουμε να καταναλώσουμε 1 μερίδα μπακαλιάρο τηγανιτό με συνοδεία 4 κ.σ. σκορδαλιά, μιας φέτας ψωμιού και σαλάτας με 1 κ.σ. ελαιόλαδο το γεύμα μας θα αποδώσει 1100 θερμίδες. Μπορούμε ωστόσο να επιλέξουμε μπακαλιάρο ψητό με 2 κ.σ. σκορδαλιά και σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο που θα αποδώσει σαν γεύμα 600 θερμίδες.
Υπενθυμίζουμε ότι η μέση ημερήσια θερμιδική πρόσληψη για ένα μέσο άτομο είναι 2000 θερμίδες. Η επιλογή, όπως πάντα, δική σας!
Fitsteps.gr – Αθλητικό Blog με θέματα γυμναστικής, διατροφής, υγείας και ευεξίας.