Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι που θέλεις να το διώξεις –και δεν έχουν να κάνουν μόνο με το γεγονός ότι δεν κλείνει εύκολα το τζην! Το λίπος στην κοιλιά αποτελεί ένα από τα «συμπτώματα» του μεταβολικού συνδρόμου που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και κάποιων μορφών καρκίνου. Στην περίπτωση που η δίαιτα και η γυμναστική δεν έχουν καταφέρει να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από το λίπος στην κοιλιά, αυτό μπορεί να οφείλεται στους εξής λόγους:
Η ηλικία
Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας αλλάζει, και μαζί του ο τρόπος που βάζουμε και χάνουμε κιλά. Ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός. Επιπλέον, στις γυναίκες υπάρχει και το ζήτημα της εμμηνόπαυσης· αν βάλουν κιλά κατά την περίοδο εκείνη, πιθανότατα θα προστεθούν στην περιοχή της κοιλιάς. Άλλος ένας λόγος να παραμένουμε δραστήριοι κατά την διάρκεια της ζωής μας.
Λάθος γυμναστική
Το να τρέχουμε κάθε μέρα στον διάδρομο έχει τρομερά οφέλη για την υγεία της καρδιάς μας… αλλά μέχρι εκεί. Αν θέλουμε όντως να χάσουμε λίπος, η αερόβια γυμναστική από μόνη της δεν πρόκειται να μας βοηθήσει, καθώς χρειάζεται να την συνδυάζουμε με ασκήσεις με βάρη. Το ίδιο συμβαίνει και αν το πρόγραμμα γυμναστικής μας δεν θέτει καμία απολύτως πρόκληση για το σώμα μας και είναι πλέον ρουτίνα. Όσο πιο δυνατοί νιώθουμε, τόσο μεγαλύτερη ένταση αντέχουμε στις ασκήσεις μας.
Οι επεξεργασμένες τροφές
Το λευκό ψωμί, η ζάχαρη, τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής αλλά και τα αλλακτικά – κάθε είδους επεξεργασμένο τρόφιμο, για την ακρίβεια – προκαλεί φλεγμονές. Και το λίπος στην κοιλιά σχετίζεται με αυξημένες φλεγμονές στον οργανισμό, άρα οι επεξεργασμένες τροφές δεν πρόκειται να μας κάνουν καλό. Οι φυσικές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά.
Τα λάθος λιπαρά
Έχουμε ανάγκη λιπαρά στην διατροφή μας, αλλά δεν είναι όλα τα λιπαρά ίσα. Όσο περισσότερα κορεσμένα και τρανς λιπαρά καταναλώνουμε, τόσο χειρότερη θα είναι η κατάσταση της υγείας μας – και η περιφέρεια της μέσης μας. Επιλέγουμε υγιεινά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στα αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια.
Το στρες
Ναι, το στρες μας καταστρέφει και σε αυτό το επίπεδο, και μάλιστα με δύο διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, μια από τις πιο κοινές αντιδράσεις στο αυξημένο στρες είναι η υπερφαγία (και ειδικά τροφών πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά), και έπειτα λόγω της ορμόνης κορτιζόλης που, σε μεγάλη συγκέντρωση, αυξάνει τα επίπεδα λίπους στον οργανισμό.
Fitsteps Tips
Καλό είναι να γνωρίζουμε πως ένα μικρό κομμάτι λίπους στην κοιλιά λειτουργεί και προστατευτικά. Τόσο για το στομάχι και το έντερο όσο και για άλλα ευαίσθητα όργανα. Το περιττό λίπος όμως είναι αυτό που φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα που σίγουρα δεν σχετίζονται με μία υγιή κατάσταση. Για παράδειγμα το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος (όπως λέγεται στη συγκεκριμένη περιοχή), παράγει ορισμένους «χημικούς ταραξίες», οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά ή να οδηγήσουν σε διαβήτη. Με ένα δυνατό συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής και συστηματικής άσκησης, το σπλαχνικό λίπος θα μπορέσει να περιοριστεί εύκολα”.
Fitsteps.gr – Αθλητικό Blog με θέματα γυμναστικής, διατροφής, υγείας και ευεξίας.