Δεκαπέντε λεπτά γυμναστικής με βάρη την ημέρα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κατά το ένα πέμπτο, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο.
Σύμφωνα με τον δρα Τιμ Κι και τους συνεργάτες του, μελετώντας 125.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση διαπίστωσαν ότι εκείνες που κατατάσσονταν στα υψηλότερα επίπεδα σωματικής άσκησης είχαν τη μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που έκαναν καθιστική ζωή. Γενικά, οι γυναίκες που έκαναν 15-35 λεπτά έντονης γυμναστικής με βάρη καθημερινά είχαν κατά ένα πέμπτο μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν.
Επίσης, εκείνες με το περισσότερο σωματικό λίπος είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, σε σύγκριση με τις πιο αδύνατες συνομήλικές τους. Πάντως, φάνηκε ότι η σωματική άσκηση γενικά μείωνε τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους των γυναικών. «Ήταν γνωστό από καιρό ότι η γυμναστική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Εμείς, όμως, διαπιστώσαμε ότι τελικά υπάρχει άμεσο όφελος από τη γυμναστική για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας.
Επίσης, η γυμναστική με βάρη δείχνει ότι βοηθά τη γυναίκα να αντέχει τη χημειοθεραπεία.
Σύμφωνα με το σχέδιο «κάθε βήμα μετρά», οι ασθενείς παρακινήθηκαν από μία νοσηλεύτρια της ογκολογίας να δραστηριοποιούνται σωματικά 30 λεπτά σε καθημερινή βάση. Επιπλέον δόθηκε η δυνατότητα σε αυτές να επιλέξουν αν θέλουν να ασχοληθούν με το περπάτημα, με το κολύμπι, με το ποδήλατο ή με άλλα είδη άθλησης.
Η εξάσκηση με βάρη δεν περιλαμβανόταν σε αυτό το πρόγραμμα. Στη δεύτερη ομάδα, οι γυναίκες ασθενείς παρακινήθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο σε καθημερινή άσκηση. Εκτός τούτου, συμμετείχαν στο δομημένο πρόγραμμα άσκησης “on track”: Υπό την εποπτεία ενός ψυχοθεραπευτή εκτελούσαν δύο φορές την εβδομάδα αερόβιες ασκήσεις (15 με 30 λεπτά μέχρι 60% – 80% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας) και μία άσκηση τόνωσης του μυϊκού συστήματος.
Σε μια τρίτη ομάδα δεν δόθηκαν αθλητικές ασκήσεις. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν σαφέστατα. Οι ασθενείς που είχαν συμμετάσχει σε ένα από τα δύο προπονητικά προγράμματα υπέφεραν σπανιότερα κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας από κούραση, ναυτία και πόνους. Το προπονητικό πρόγραμμα είχε μάλιστα καλυτερεύσει την καρδιαγγειακή τους κατάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν πιο έντονο στις γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “On track”.
Fitsteps Tips
Οι εποχές κατά τις οποίες οι ογκολόγοι συμβούλευαν τους ασθενείς τους να παραμένουν σωματικά ήρεμοι κατά τη διάρκεια της επώδυνης χημειοθεραπείας έχουν πια περάσει. Στο μεταξύ υπάρχουν περισσότερα αθλητικά και φυσιοθεραπευτικά προγράμματα ειδικά για τους ασθενείς με καρκίνο.
Fitsteps.gr – Αθλητικό Blog με θέματα γυμναστικής, διατροφής, υγείας και ευεξίας.