Τα ωμέγα 3 – 6 – 9 ανήκουν στην κατηγορία των ακόρεστων λιπαρών οξέων. Αυτά τα 3 είδη λιπαρών, είναι εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό μας, ωστόσο, διαφέρουν μεταξύ τους, όχι μόνο ως προς τη χημική τους δομή αλλά και ως προς τη λειτουργικότητα τους. Για παράδειγμα, τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός μας και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της τροφής γι’ αυτό και ονομάζονται απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αντίθετα, τα ω-9 δεν χαρακτηρίζονται απαραίτητα διότι μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό με τη βοήθεια των ακόρεστων λιπαρών οξέων.
Γι΄αυτό λοιπόν, απαραίτητο δομικό στοιχείο κάθε κυττάρου στον οργανισμό, τα Ω3, Ω6-λιπαρά είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, των αρθρώσεων και του πεπτικού συστήματος. Βοηθούν στη μείωση της LDL, των τριγλυκεριδίων, της πίεσης και στη βελτίωση της καλής/κακής χοληστερόλης, ισορροπώντας ουσιαστικά το καρδιαγγειακό σύστημα.
Απαραίτητα για την υγεία του δέρματος, θρέφουν την επιδερμίδα εκ των έσω, αντιμετωπίζοντας και χρόνια προβλήματα.
Είναι αναγκαία για την παραγωγή της σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν τη διάθεση, και να δρουν ευεργετικά σε καταστάσεις επιλόχειας κατάθλιψης, κατάθλιψης και στρες.
Απόδοση-Προετοιμασία-Αποκατάσταση
Τα Ω3, Ω6-λιπαρά είναι ιδανικά και για όσους αθλούνται, επειδή είναι αναγκαία για τη ζωτική κυτταρική δραστηριότητα. Αυξάνουν την ενέργεια και την αντοχή, δρουν κατά των φλεγμονών και επιταχύνουν το χρόνο ανάρρωσης από καταπονήσεις-τραυματισμούς. Βελτιώνουν την οξυγόνωση των ιστών, τη λειτουργία των αρθρώσεων και αυξάνουν τη μυϊκή μάζα.
Έρευνες δείχνουν ότι:
-Σε υπερλιπιδαιμικούς ασθενείς μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 20,73% και βελτίωση της αναλογίας καλής και κακής χοληστερόλης κατά 39,78%.
-Σε παιδιά αύξηση της πνευματικής συγκέντρωσης κατά 30% και της απόδοσης κατά 86%.
-Σε αθλητές αύξηση της ενέργειας και της αντοχής κατά 53% της μυϊκής μάζας κατά 21% και μείωση του χρόνου επούλωσης από τραυματισμούς κατά 62%.
-Στο γενικό πληθυσμό βελτίωση της ποιότητας του ύπνου κατά 32%, μείωση βάρους κατά 20%, βελτίωση της διάθεσης κατά 13% και της επιδερμίδας κατά 23%.
Πού τα συναντούμε;
Τα ω-3 περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, στα ιχθυέλαια ενώ άλλες πηγές μπορούν να αποτελέσουν και φυτικά τρόφιμα πλούσια σε ω-3 όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, η μαλακή μαργαρίνη.
Τα ω-6 περιέχονται κυρίως σε διάφορα είδη σπορέλαιων όπως το καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο ή το ηλιέλαιο.
Τα ω-9 με βασικό εκπρόσωπο το ελαϊκό, περιέχονται κυρίως στις ελιές και το ελαιόλαδο.
Fitsteps Tips
Χρειάζεται η λήψη συμπληρώματος;
Παρ’ όλο που και τα τρία είδη λιπαρών περιέχονται σε δημοφιλή και οικεία τρόφιμα με την κουλτούρα και την καταγωγή μας, φαίνεται ότι εμείς δεν τα επιλέγουμε ή τα καταναλώνουμε σε πολύ μικρές ποσότητες και σε λάθος αναλογίες. Σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η ποιότητα και η ποσότητα του λίπους που περιέχεται στη διατροφή μας θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς τροποποιήσιμους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της νόσου. Γι’ αυτό και η εξασφάλιση της σωστής πρόσληψης ακόρεστων λιπαρών οξέων από μια ισορροπημένη διατροφή ή/και από συμπληρώματα καθίσταται αναγκαία.
Fitsteps.gr – Αθλητικό Blog με θέματα γυμναστικής, διατροφής, υγείας και ευεξίας.