Να βάλω μαύρη ζάχαρη στο καφέ μου? Να φτιάξω κουλουράκια με στέβια? Είναι καλές οι γλυκαντικές ουσίες? Τελικά, ποια ζάχαρη είναι καλύτερη επιλογή για τη δίαιτα μου?
Άσπρη ζάχαρη : Η άσπρη ζάχαρη ή αλλιώς η σουκρόζη, παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλα είτε από ζαχαροκάλαμο και υπόκειται σε ειδική επεξεργασία για να καθαριστεί και να αποκτήσει λευκό χρώμα και κρυσταλλική μορφή. Ανεβάζει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα, προκαλώντας μεταπτώσεις της ενεργητικότητας, ενώ έχει αποδεδειγμένα τερηδονογόνο δράση στα δόντια. Σε μακροχρόνια υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου. Υπάρχει η κρυσταλλική, η λεπτή και η άχνη. Τα 100 gr λευκής περιέχουν 387 kcal, 99.98% υδατάνθρακες και 0,02% νερό.
Καστανή ζάχαρη: Θερμιδικά αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με την λευκή, ενώ δεν περιέχει ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών γιατί η μελάσα που περιέχει βρίσκεται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, σε ποσοστό μόλις 10% κατά βάρος.
Υποκατάστατα ζάχαρης : Τα υποκατάστατα ζάχαρης ή δεν έχουν καθόλου θερμίδες ή έχουν τις ίδιες με τη ζάχαρη (π.χ φρουκτόζη), αλλά επειδή έχουν μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη, στην ουσία δεν προσδίδουν σχεδόν καθόλου θερμίδες. Επιπλέον, δεν προκαλούν τερηδόνα και δεν επηρεάζουν το μεταβολισμό της γλυκόζης, οπότε θεωρούνται αποδεκτά από τους διαβητικούς.
Τελικά, ποια να επιλέξω?
Στέβια: Tα φύλλα αυτού του μικροσκοπικού θάμνου, περιέχουν διάφορες ουσίες με υψηλή γλυκαντική ικανότητα, 60 έως 80 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της ζάχαρης. Οι συγκεκριμένες ουσίες, π.χ. στεβιοσίδη, ρεμπαουδιοσίδη, δουλκοσίδη, προσδιορίζονται επιστημονικά ως «γλυκοζίτες στεβιόλης» και εξάγονται από τη στέβια με εκχύλιση, μια απολύτως φυσική μέθοδο που έχει ως αποτέλεσμα να αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα και να μην αποδίδουν καθόλου θερμίδες στις συνήθεις ποσότητες κατανάλωσης. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης χρησιμοποιούνται ως γλυκαντική ύλη αφού πρώτα τυποποιηθούν, συνηθέστερα μαζί με άλλα γλυκαντικά, π.χ. ερυθριτόλη, τα οποία προσδίδουν όγκο και κρυσταλλική μορφή στο τελικό προϊόν. Είναι επίσης εγκεκριμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ασφαλές πρόσθετο τροφίμων (κωδικός Ε960).
Στέβια!
Διαθέτει υψηλότατη γλυκαντική ικανότητα με μηδενικές θερμίδες. Επιπλέον, αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν χάνει δηλαδή εύκολα τη γλυκύτητά της, ενώ παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού, π.χ. σε κρύα ή ζεστά ροφήματα, επιδόρπια, γλυκά που απαιτούν ψήσιμο. Επομένως, αποτελεί άριστη επιλογή αντικατάστασης της κοινής ζάχαρης, όπως επίσης και των τεχνητών γλυκαντικών, για άτομα που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, φροντίζουν τη σιλουέτα τους ή πρέπει να ελέγχουν οπωσδήποτε την πρόσληψη σακχάρων και θερμίδων, όπως π.χ. οι διαβητικοί και οι παχύσαρκοι.
Fitsteps Tips
Επίλεξε τη μορφή προϊόντος που εξυπηρετεί περισσότερο τις ανάγκες σας, π.χ. κρυσταλλική σκόνη, δισκία ή υγρό, και φρόντισε να ακολουθείς τις αναγραφόμενες οδηγίες χρήσης ώστε να πετυχαίνεις το επιθυμητό γλυκαντικό αποτέλεσμα, γιατί αν δεν βάζεις τη σωστή αναλογία αφήνει μια πικρή επίγευση.
Σύγκριση μέσης διατροφικής αξίας*
Διατροφικά 1 κουταλάκι (4g) στοιχεία
Ζάχαρη Στέβια*
Θερμίδες 16
Πρωτεΐνες (g) 0
Υδατάνθρακες (g) 4 -Σάκχαρα (g) 4
Λιπαρά (g) 0
* Οι διατροφικές πληροφορίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν.
Fitsteps.gr – Αθλητικό Blog με θέματα γυμναστικής, διατροφής, υγείας και ευεξίας.