Το κάθε ένα από τα λιποκύτταρά μας είναι ένα εργοστάσιο σε μικρογραφία, το οποίο είναι τέλεια ρυθμισμένο και ενεργό 24 ώρες το 24ωρο.
Η αποστολή του έγκειται στο να δημιουργεί, να αποθηκεύει και να μειώνει τα αποθέματα “καυσίμων”, τα οποία προορίζονται για την εξασφάλιση των καθημερινών μας αναγκών σε ενέργεια. Έτσι, δημιουργείται ο λιπώδης ιστός, τόσο απαραίτητος στην ζωή μας ( όταν δεν έχουμε αρκετό, νιώθουμε φοβερή κούραση και μερικές φορές μπορούν μάλιστα να εμφανιστούν ορισμένες μορφές διαβήτη).
Για να δημιουργήσει τα αποθέματά του, το λιποκύτταρο αντλεί από την κυκλοφορία αίματος λιπαρά οξέα και σάκχαρο, κάποια από τα οποία παίρνει ο οργανισμός μας με τη διατροφή. Το λιποκύτταρο είναι καλά εξοπλισμένο και διαθέτει πολύ προχωρημένα συστήματα άντλησης και συλλογής. Στην συνέχεια επεμβαίνει μια ομάδα ενζύμων για να δημιουργήσει από τα διατροφικά αυτά λιπίδια και γλυκίδια μεγάλα μόρια, τα τριγλυκερίδια, που αποθηκεύονται στις αποθήκες του κυττάρου. Το σύνολο των πράξεων αυτών ενορχηστρώνεται από ένα αρχηγό : την ινσουλίνη, τα κύτταρα λαμβάνουν το μήνυμα : “αποθηκεύστε”! Και αμέσως ενεργοποιούν τα συστήματα άντλησης της και κλείνουν ταυτόχρονα τις πόρτες εξόδους της. Μπαίνουν σε φάση λιπογέννεσης.
Η ινσουλίνη, κύρια ορμόνη αποθήκευσης
Όσο η ζωή μας ρυθμίζεται από τα τρία καθημερινά γεύματα, είναι όλα καλά. Το ποσοστό ινσουλίνης στο αίμα εμφανίζει τρεις κορυφώσεις, 1 σε κάθε γεύμα, ενώ μετά από μία ώρα περίπου μειώνεται (η ευεργητική της δράση συνεχίζεται για 3 ή 4 ώρες). Κάποια στιγμή, το κύτταρο δεν λαμβάνει πλέον την εντολή αποθήκευσης και μπαίνει σε φάση “μείωσης των αποθεμάτων”. Αρχίζει την διαδικασία απελευθέρωσης του λίπους. Είναι αυτό που ονομάζουμε λιπόλυση. Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται και ενισχύεται όταν η άσκηση είναι έντονη και η δόση ενέργειας που απαιτείται σημαντική. Εκεί που δυσκολεύουν τα πράγματα είναι ότι για να προκληθεί η έκκριση αυτής της ινσουλίνης, δεν χρειάζεται ένα πλήρες γεύμα. Το παραμικρό κολατσιό προκαλεί μια “απότομη άνοδο” ινσουλίνης και ο λιπώδης ιστός καταγράφει το μήνυμα “αποθηκεύστε”! Έτσι, σταματάει αμέσως την μείωση αποθεμάτων και όλα ξεκινάνε πάλι από το μηδέν…
Fitsteps Tips
Να λοιπόν γιατί το να τσιμπολογάει κάποιος ανάμεσα στα γεύματα είναι το χειρότερο που μπορεί να κάνει.
Η λύση είναι να προγραμματίζετε τα γεύματα σας σε τρία κυρίως γεύματα και τα μικρότερα σας, τα ενδιάμεσα, έτσι ώστε θα είστε χορτάτοι και δεν θα έχετε λιγούρες και όρεξη για τσιμπολόγημα. Φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ το πρωινό.
Fitsteps.gr – Αθλητικό Blog με θέματα γυμναστικής, διατροφής, υγείας και ευεξίας.