Τα μανιτάρια έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, νάτριο και καθόλου χοληστερίνη! Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών. Επίσης, είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.
Τα πιο διαδεδομένα είδη μανιταριών που καλλιεργούνται στην χώρα μας και τα βρίσκουμε στο εμπόριο είναι:
Μορχέλα (Morille ή Morel ή Morchella sp.)
Κέρας της Aμαλθείας (Trompettes des morts)
Τρούφα (το αρχαιοελληνικό ύδνον)
Κανθαρέλλα (Chanterelle ή Cantharellus cibarius)
Αμανίτης καισαρικός (Αmanita caesarea)
Portobello
Βασιλομανίταρο (Cepe ή Porcini ή Boletus edulis)
Πλευρώτους (Pleurotus ostreatus ή pleurotus erynjii)
Ασπρομανίταρο (Agaricus bisporus)
Για να δούμε, από που προέρχονται οι ευεργητικές ιδιότητες των μανιταριών:
- Μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Λόγω φυτικών ινών και ορισμένων ενζύμων.
- Προστατευτική δράση από καρκίνο του μαστού και καρκίνο του προστάτη. Λόγω συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, β-γλυκάνη και σελήνιο.
- Καρκίνου του παχέως εντέρου. Λόγω βιταμίνης Ε.
- Ρύθμιση σακχάρου αίματος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ινσουλίνη και ένζυμα βοηθούν στην μείωση της γλυκόζης που περιέχουν ορισμένες τροφές. Τα φυσικά αντιβιοτικά που περιέχουν, προστατεύουν από τις λοιμώξεις των άκρων του σώματος που δημιουργούνται λόγω του σακχαρώδη διαβήτη.
- Βελτίωση ανοσοποιητικού συστήματος. Λόγω του φυσικού αντιοξειδωτικού εργοθειονίνη και των αντιβιοτικών, όπως η πενικιλίνη, η βιταμίνη Α, βιταμίνη C και οι βιταμίνες συμπλέγματος Β.
- Σιδηροπενική αναιμία. Λόγω σιδήρου.
- Μείωση αρτηριακής πίεσης. Λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο.
- Αντιβακτηριακή δράση. Λόγω του χαλκού.
- Υγεία των οστών, των νυχιών, των μαλλιών. Λόγω σεληνίου.
- Γερά κόκαλα, καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Λόγω επαρκής πρόσληψης ασβεστίου.
Θρεπτικά συστατικά (ανά 100 γραμμ.) |
|
Ενέργεια | 25 Kcal |
Νερό | 91,8 gr |
Πρωτεΐνες | 2,9 gr |
Λιπίδια | 0,3 gr |
Υδατάνθρακες | 4 gr |
Φυτικές ίνες | 1,2 gr |
Κάλιο | 3,7 gr |
Φώσφορο | 104 mg |
Χαλκό | 0,5 mg |
Σελήνιο | 8,8 mg |
Νάτριο | 4 mg |
Νιασίνη | 4 mg |
Ριβοφλαβίνη | 0,4 mg |
Θειαμίνη | 0,1 mg |
Παντοθενικό οξύ | 1,5 mg |
Βιταμίνη Β12 | 0,04 mg |
Βιταμίνη D | 76.000 IU |
Fitsteps Tips
Τρούφες
Τα πιο σπάνια, διάσημα και ακριβά μανιτάρια στον κόσμο. Ιδιαίτερα η μαύρη τρούφα Περιγκόρ, που φυτρώνει στην περιοχή του Περιγκό της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Φυτρώνει κάτω από το χώμα και ανακαλύπτεται από… γουρούνια ή ειδικά εκπαιδευμένα λαγωνικά. Η γεύση της είναι πολύ έντονη και αρκεί μικρή ποσότητα για να δώσει τόνο στο φαγητό. Οι τρούφες τρώγονται μόνο μαγειρεμένες. Η λευκή τρούφα από το Πιεμόντε της Ιταλίας έχει επίσης έντονη γεύση, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα για να χρωματιστεί γευστικά το έδεσμα στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί, ενώ είναι πιο φτηνή από τη γαλλική. Εκτός από μαγειρεμένες, τρώγονται και ωμές, τριμμένες στις σαλάτες και στο ριζότο.
- Όλα τα είδη μανιταριών καθίστανται ως μία πολύ καλή επιλογή για χορτοφάγους, ώστε να έχουν επαρκή πρόσληψη σεληνίου για τον οργανισμό τους. Επίσης είναι καλή επιλογή για τις γυναίκες, που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για ασβέστιο.
Fitsteps.gr – Αθλητικό Blog με θέματα γυμναστικής, διατροφής, υγείας και ευεξίας.