Η πρωτεΐνη είναι το δεύτερο από τα τρία θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες , πρωτεΐνη ,λίπη ) , που περιέχεται στις τροφές που καταναλώνουμε. Είναι όμως και ένα από τα συστατικά που είμαστε φτιαγμένοι. Οι γραμμωτοί (σκελετικοί) και οι σπλαχνικοί μύες, το δέρμα, ακόμα και το ακόμα και τα νύχια ή τα μαλλιά μας αποτελούνται από αμινοξέα , τα οποία είναι οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών. Όταν λοιπόν , καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, δεν ικανοποιούμε μόνο τις γευστικές μας επιθυμίες, ούτε απλώς τροφοδοτούμε το σώμα μας με ένα θρεπτικό συστατικό που θα καταναλωθεί για εξασφάλιση ενέργειας που θα καταναλωθεί για την εξασφάλιση ενέργειας, αλλά επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε την πλήρη επαναδόμηση των μυικών μας ιστών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των καθημερινών μας δραστηριοτήτων.Γι αυτό το λόγο πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι όσοι γυμνάζονται συστηματικά,χρειάζονται περισσότερη τροφοδοσία με πρωτεΐνη.
Για να έχουμε όμως, πλήρη επαναδόμηση των ιστών θα πρέπει: η προσλαμβανόμενη πρωτεΐνη να είναι ίση με αυτήν που καταναλώνουμε (την αποβαλλόμενη). Η ισορροπία αυτή ονομάζεται ισορροπία αζώτου και είναι αναγκαία και ικανή προκειμένου να μην καταστρέφουμε καθημερινά μικρές ποσότητες μυικού ιστού που έχουμε ανάγκη και να μη μειώνουμε το μεταβολισμό μας , αλλά ούτε και να αισθανόμαστε όλη αυτή την ανεξήγητη κούραση που κατά καιρούς όλοι έχουμε βιώσει. Εδώ θα επισημάνω ότι δεν ότι δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση να βρεθεί κάποιος σε θετική ισορροπία αζώτου ακολουθώντας τον ελληνικό τρόπο διατροφής αλλά είναι αποτέλεσμα ισορροπημένης διατροφής.
Τι όμως θεωρείται ισορροπημένη διατροφή στην Ελλάδα? Όταν το καθημερινό διαιτολόγιο περιλαμβάνει για πρωινό φρυγανιές με βούτυρο και μέλι για σνακ μία τυρόπιτα, για μεσημεριανό μία μακαρονάδα με σάλτσα και τυρί και για βραδινό δημητριακά με γάλα, τότε λανθασμένα θα θεωρούνταν ενδεχομένως από τους περισσότερους ένα καλό διαιτολόγιο του μέσου Έλληνα. Δυστυχώς η συγκεκριμένη διατροφή δεν καλύπτει ούτε κατά το ήμισυ το αποβαλλόμενο άζωτο, με αποτέλεσμα να θυσιάζουμε κάθε μέρα και λίγο από το κυτταρικό μας ιστό, διότι βρισκόμαστε σε αρνητική ισορροπία αζώτου.
Η πρωτεΐνη χωρίζεται σε 2 βασικά είδη: τη ζωική και τη φυτική.
Ζωική πρωτεΐνη βρίσκουμε:κυρίως στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψαρικά, το γάλα ενώ φυτική στα όσπρια, τα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς, τη σόγια ,στα λαχανικά κ.λ.π.
Η ζωική πρωτεΐνη σαφώς και είναι υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του ότι περιέχει όλα τα ουσιαστικά αμινοξέα, αυτά δηλαδή, που δεν μπορούν να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό με συνδυασμούς άλλων αμινοξέων. Από τις ζωικές πρωτεΐνες, πρώτη από άποψη αφομοίωσης είναι αυτή του αυγού ,δεύτερη του γάλακτος και έπονται των πουλερικών και του κρέατος. Από τις φυτικές πρωτεΐνες καλύτερες από άποψη αφομοίωσης είναι όσες τείνουν να πληρούν τον απαραίτητο αριθμό των ουσιαστικών αμινοξέων, με πρώτη αυτή της σόγιας, ενώ έπονται οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.
Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη όσον αφορά την κατανάλωση της πρωτεΐνης είναι η περιεκτικότητα σε λίπος των τροφών που θεωρούνται υψηλές σε πρωτεΐνη όπως το κόκκινο κρέας, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά, ο κρόκος του αυγού και οι ξηροί καρποί είναι μεν καλές μορφές πρωτεΐνης αλλά έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά , με αποτέλεσμα να αυξάνουν των αριθμό των θερμίδων και κατ” επέκταση τις λιποαποθήκες μας.
Πρέπει όμως να μην υπερβαίνουμε κατά πολύ τη ποσότητα που χρειαζόμαστε, διότι η όλη η περίσσια ποσότητα (όσο και αν κάποιοι ειδικοί έχουν αντίθετη άποψη), θα μετατραπεί σε λίπος, αλλά επιπρόσθετα θα επιβαρύνει και τη λειτουργία των νεφρών μας, μια και αυτά επιφορτίζονται με τη διαδικασία αποβολής υποπροϊόντων που προέρχονται από την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης.
Ανακεφαλαιώνοντας, θέλω να τονίσω ότι είναι αναγκαίο να καταναλώνουμε μικρές ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης η μείξη φυτικών πρωτεϊνών χαμηλών λιπαρών σε κάθε γεύμα, προκειμένου να διατηρηθεί θετική η πρόσληψή μας χωρίς να παίρνουμε μεγάλες ποσότητες λιπαρών.
Ιδανικές λύσεις :
-Ασπράδι αυγού
-Άπαχα γαλακτοκομικά
-Ψάρι
-Στήθος κοτόπουλο, χωρίς πέτσα
-Στήθος γαλοπούλας
-Σόγια
-Δημητριακά και όσπρια
Όλα αυτά φυσικά μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο, χωρίς τη προσθήκη ζωικών λιπαρών, όπως βούτυρο , μαργαρίνη κ.λ.π., που μπορεί να προσφέρουν γεύση αλλά επιβαρύνουν τις λιποαποθήκες μας.
Fitsteps.gr – Αθλητικό Blog με θέματα γυμναστικής, διατροφής, υγείας και ευεξίας.