Ο αθλητισμός είναι βασικό στοιχείο στη ζωή κάθε ανθρώπου που προσέχει την υγεία του. Είτε ρωτήσεις τον πιο εξειδικευμένο γιατρό, είτε ένα τυχαίο άνθρωπο που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την άθληση, η απάντηση που θα πάρεις είναι η ίδια. Τα οφέλη που προσφέρει η άθληση στην υγεία είναι πιο σημαντικά από οποιασδήποτε άλλη δραστηριότητα.
Εκεί που όμως οι απόψεις αρχίζουν να διίστανται, είναι στο ποιο άθλημα είναι το καλύτερο για την ενίσχυση της υγείας. Υπάρχουν άλλωστε εκατοντάδες διαφορετικοί τρόποι εκγύμνασης του σώματος και αδιαμφισβήτητα ο καθένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Η κολύμβηση ωστόσο, πέρα από το ότι είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές άθλησης, είναι και από τις πιο… φιλικές προς τον οργανισμό. Παρουσιάζουμε τους δέκα λόγους που η επαφή με το νερό είναι ένα πραγματικό βάλσαμο στον ανθρώπινο οργανισμό.
1. Η δυνατότητα να έχεις παραπάνω, κάνοντας λιγότερα
Σε σχέση με τις υπόλοιπες αερόβιες μορφές αθλητισμού, η κολύμβηση έχει το μεγάλο πλεονέκτημα πως δεν καταπονεί καθόλου το σκελετικό σύστημα του οργανισμού. Το μυστικό κρύβεται στην άνωση του νερού, που ωθεί το σώμα προς τα πάνω. Με αυτό το τρόπο, το βάρος μας μειώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό σημαίνει πως η πισίνα είναι το ιδανικό μέρος για να καταπολεμηθεί η δυσκαμψία των μυών αλλά και οι πόνοι στις αρθρώσεις, αφού το νερό από μόνο του μας βοηθά να γυμναστούμε. Με λίγα λόγια, η κολύμβηση μπορεί να «τεντώσει» και να γυμνάσει τους μύες, αλλά και να χαλαρώσει τους αρθριτικούς πόνους ταυτόχρονα.
2. Η αυξημένη μυική τόνωση και δύναμη
Σε σύγκριση με άλλες ασκήσεις εκγύμνασης, η κολύμβηση προσφέρει στον οργανισμό παραπάνω μυική δύναμη αλλά και μυική τόνωση. Αυτό εξηγείται πολύ απλά από το γεγονός ότι το νερό είναι δώδεκα φορές πιο πυκνό από τον αέρα. Ετσι, ο οργανισμός συνηθίζει σε πιο απαιτητικούς ρυθμούς και πέρα από το ότι γυμνάζεται εντονότερα, ασφαλίζεται από τους μικροτραυματισμούς που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να πάθει.
3. Αυξημένη ευκαμψία και ελαστικότητα
Πολλές φορές παρατηρούμε γυμνασμένους ανθρώπους να έχουν χάσει κάθε στοιχείο ελαστικότητας πάνω τους. Ειδικά οι ασκήσεις με βάρη, παρόλο που ενισχύουν σημαντικά τη μυική δύναμη, κατά κάποιο τρόπο «πετρώνουν» το σώμα. Αντίθετα, η κολύμβηση βοηθά τις αρθρώσεις να χαλαρώσουν και με αυτό το τρόπο κάνει πιο ελαστικό το σώμα. Το τέντωμα των μυών είναι επίσης πολύ σημαντικό και επηρεάζει θετικά την ευελιξία.
4. Η βοήθεια στη καρδιακή υγεία
Πέρα από τους υπόλοιπους μύες που εκγυμνάζει, η κολύμβηση βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία του πιο σημαντικού μυ από όλους, τη καρδιά. Το κολύμπι βοηθά τη καρδιά να αντλεί αποτελεσματικότερα το αίμα, πράγμα που οδηγεί στη καλύτερη ροή του. Ερευνες αποδεικνύουν πως οι κολυμβητές έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κάποια καρδιακή νόσο. Ο ρυθμός που χρειάζεται στη διαδικασία της κολύμβησης, δίνει σημαντικές βοήθειες στη καρδιακή υγεία.
5. Ο έλεγχος του βάρους
Η κολύμβηση θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την απώλεια βάρους, αλλά και για τον έλεγχο αυτού. Βέβαια, οι θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της εξάσκησης είναι ανάλογες με την ένταση που κολυμπάμε. Σε σχέση όμως με άλλες αερόβιες ασκήσεις, το κολύμπι είναι ιδανικό για την απώλεια βάρους, καθώς καίει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδων.
6. Η καταπολέμηση του άσθματος
Συνήθως όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα άσθματος, έχουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια της άθλησης. Ο ξηρός αέρας ενός γυμναστηρίου δεν βοηθά καθόλου τους ασθματικούς. Αντίθετα, το υδάτινο περιβάλλον είναι ιδανικό για όσους αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, αφού μπορεί ακόμα και να τα καταπολεμήσει. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Respirology, όταν μια ομάδα παιδιών ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης έξι εβδομάδων, είδαν βελτίωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων άσθματος, το ροχαλητό και την αναπνοή.
7. Μειώνει τη χοληστερίνη
Η προπόνηση εντός πισίνας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη σωστή ρύθμιση της χοληστερίνης στο σώμα. Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη στον οργανισμό σε χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι όμως τόσο εύκολο να ρυθμίσουμε κατάλληλα τα επίπεδα ώστε να έχουμε μόνο την απαραίτητη «καλή» χοληστερίνη. Το κολύμπι μπορεί να κρατά σε σταθερό βαθμό το επίπεδο της «καλής» χοληστερίνης ενώ παράλληλα μειώνει αρκετά την ύπαρξη της «κακής».
8. Μειωμένη πιθανότητα για διαβήτη
Η αερόβια άσκηση αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα ενάντια στο διαβήτη. Σε μια μελέτη, οι άνδρες μείωσαν τον κίνδυνο του διαβήτη κατά 6% για κάθε 500 θερμίδες που έκαιγαν κάνοντας κάποια αερόβια άσκηση. Με μόλις τριάντα λεπτά πρόσθιο κολύμπι τρεις φορές την εβδομάδα, μπορείτε να κάψετε 900 θερμίδες – μειώνοντας τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 κατά 10%. Μια μελέτη που επικεντρώθηκε στις γυναίκες έδωσε επίσης τα ίδια οφέλη: Η έντονη άσκηση μόνο μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 κατά 16% σε σχέση με τις αδρανείς γυναίκες
9. Καταπολεμά το άγχος και προσφέρει θετική ενέργεια
Τα ευχάριστα συναισθήματα που νιώθουμε αρκετές φορές οφείλονται στην αύξηση των ενδορφινών. Η κολύμβηση είναι το άθλημα που αυξάνει τις ενδορφίνες παραπάνω από κάθε άλλο. Παράλληλα, η χαλάρωση που προσφέρει το νερό στους μύες, προσφέρει στον οργανισμό αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά τις γιόγκα. Εκτός από τα… «μεταφυσικά» οφέλη της κολύμβησης, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αλλάξει πραγματικά τον εγκέφαλο προς το καλύτερο μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως νευρογέννεση του ιπποκάμπου, στην οποία ο εγκέφαλος αντικαθιστά τα κύτταρα που χάνονται από το άγχος.
10. Αυξάνει τις πιθανότητες για επιμήκυνση της ζωης
Μπορεί να μην είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο, ωστόσο υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η κολύμβηση βοηθά στην επιμήκυνση της ζωής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας έκαναν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 40.547 άνδρες, ηλικίας 20 έως 90 ετών. Το συμπέρασμα που έβγαλαν ήταν πως όσοι κολυμπούσαν είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κατά μέσο όρο, από τους δρομείς, τους περιπατητές και τους άνδρες που δεν ασκούνταν καθόλου. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν ότι τα ίδια οφέλη ισχύουν και για το γυναικείο φύλο.
Πηγή: iefimerida.gr
Fitsteps.gr – Αθλητικό Blog με θέματα γυμναστικής, διατροφής, υγείας και ευεξίας.